De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier: het is weer Valentijnsdag! Misschien ben jij vanochtend gewekt met een beschuitje vol aardbeien, een cappuccino met een hartje in de melkschuim en een liefdesbrief van zes kantjes. Het is echter waarschijnlijker dat je door je wekker heen sliep, moest haasten en dit met twee verschillende sokken aan zit te lezen. Mocht het nu óók nog zo erg zijn dat je vrijgezel bent, lees dan vooral even verder: heb je er al eens aan gedacht om een dweilmuzikant te daten? Dat zijn namelijk de beste lovers die er zijn. En wel hierom!
1. Borst vooruit, lipjes getuit
Dweilmuzikanten treden natuurlijk op, maar repeteren daarnaast doorgaans wekelijks én oefenen thuis. Dat betekent dat trompettisten, trombonisten, bassisten en bespelers van andere blaasinstrumenten op jaarbasis honderden uren hun lippen en tong trainen. Need I say more?
2. Uithoudingsvermogen van een Zuid-Afrikaans jachtluipaard
De tijd dat je als dweilmuzikant een beetje laf stond te toeteren terwijl je met je andere hand een sjekje draaide, is wel voorbij. Tegenwoordig is een optreden van een dweilorkest een halve theatershow: de dames en heren van het slagwerk vliegen nog net niet aan ingewikkelde stellages door de lucht. En dat kost een berg energie! Energie die na het optreden meteen wordt aangevuld met een zak friet en een fust bier, dat wel. Maar onder het gezellige vetlaagje van de dweilmuzikant zitten een bak spieren, sterke longen en een ferm hart.
3. IJzeren discipline
Rome is ook niet op één dag gebouwd: een instrument leren bespelen kost veel tijd. Het doel van de dweilmuzikant is om het publiek te amuseren en niet om ze met bloedende oren weg te laten lopen, dus er moet geoefend worden. Dweilmuzikanten zijn doorzetters met een berg discipline: handig als je een huis gaat bouwen of de Mount Everest wilt beklimmen samen.
4. Multitaskers pur sang
Dweilmuzikanten moeten tegelijkertijd blazen (of allerlei capriolen uithalen met stokken en bekkens), de juiste noten onthouden, ritmisch bewegen, inspelen op het publiek, opletten of ze niet van het podium afkletteren én alvast vijf bier bestellen voor na het optreden. Hoezo multitaskers? Uit onderzoek is daarnaast gebleken dat musiceren slim maakt: het zorgt ervoor dat de linker- en hersenhelft beter met elkaar communiceren. Dat betekent dat dweilmuzikanten beter hun gevoelens onder woorden kunnen brengen dan professioneel sudoku-oplossers. Handig bij een serenade!
5. Dweilmuzikanten zijn de gezelligste mensen die er zijn
Dweilmuzikanten zijn enorm sociale dieren: ze zijn gewend om in groepen te werken en ze moeten goed naar elkaar luisteren om het beste resultaat te behalen. Daarnaast entertainen ze wildvreemd publiek, dat doorgaans diep onder de indruk en smachtend aan hun voeten ligt. Kortom: een dweilmuzikant kun je prima meenemen naar al je vervelende en verplichte werk- en familie-activiteiten! Terwijl jij de derde bitterbal in je smoel drukt, maakt de muzikant een gezellig praatje met Ome Gerrit en tante Rietje. Hoef jij dat ook niet meer te doen.
Overtuigd? En wil je die dweilmuzikanten wel eens in het echt ontmoeten? Kom dan op zondag 14 juni naar de Bemmelse Dweildag!
Ben jij nou toevallig al zo’n fantastische dweilmuzikant: je kunt jouw orkest nu inschrijven voor diezelfde Bemmelse Dweildag!